Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΥΠΟΘΕΣΗ: Συγκατοίκηση

Στις μέρες μας με την μεγάλη ανάγκη για μείωση των εξόδων, πολλοί ίσως σκεφτούν την λύση της συγκατοίκησης.
Οι περισσότεροι όμως φοβούνται, κι εδώ που τα λέμε φίλοι μου, δεν είναι και λίγο να μοιράζεσαι την ίδια στέγη με κάποιον φίλο/γνωστό/άγνωστο.

Συνήθως στις συζητήσεις, που έχω κατά καιρούς κάνει με φίλους και γνωστούς, επικρατούν δύο βασικές απόψεις.
Η μία είναι αυτή που λέει "Δεν θα μπορούσα ποτέ, και σίγουρα θα μάλωνα με τον/την συγκάτοικο, γιατί είμαι πολύ τακτικός με την καθαριότητα, είμαι τσαπατσούλης, μ' αρέσει η ησυχία, πως θα φέρω την σχέση μου αν θέλω κλπ". Η άλλη άποψη λέει "Ναι θα το έκανα, μ' αρέσει η παρέα,αν χρειαστώ κάποιον θα είναι δίπλα μου, και επιπλέον γλυτώνω και λεφτά".
 Στην ζωή μας όμως, τίποτα δεν είναι άσπρο και μαύρο, γιατί να είναι λοιπόν και η συγκατοίκηση;

Έχοντας συγκατοικήσει για δύο και πλέον χρόνια και εξακολουθώ να συγκατοικώ, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, αγαπητοί αναγνώστες, τα θετικά και τα αρνητικά μιας εμπειρίας σαν αυτή, και επίσης να δώσω κάποιες συμβουλές σε εκείνους που σκέφτονται να μείνουν με άλλο άτομο.
Αφορμή για την ανάρτηση αυτή, στάθηκε σαφώς η περίοδος των ισχνών αγελάδων που διανύουμε μιας και τα ενοίκια είναι δυσβάσταχτα για πολλούς, αλλά και η ανακοίνωση των βάσεων ΑΕΙ/ΤΕΙ αύριο πρωί, που σίγουρα κάνει πολλούς γονείς και παιδιά να είναι μέσα στο άγχος για το πως θα καλύψουν τα έξοδα της φοιτητικής ζωής.

Σύμφωνα με την δική μου εμπειρία λοιπόν ας αποκαλύψουμε τους μύθους και τις αλήθειες που αφορούν την συγκατοίκηση.

1)Στην συγκατοίκηση γλυτώνεις χρήματα
Αλήθεια.Η συγκατοίκηση δύο ή και περισσοτέρων ατόμων στο ίδιο σπίτι, μειώνει δραματικά τα έξοδα. Με βάση τις τιμές που ισχύουν στην επαρχία (όπου φοιτώ) για ένα studio θα πρέπει να διαθέσετε περίπου 200 ευρώ τον μήνα για ενοίκιο, ενώ ένα τριάρι (για 2 φοιτητές) μπορείτε να βρείτε άνετα  με 250 ευρώ. Άρα εξοικονομεί κάθε φοιτητής 75 ευρώ το μήνα, 900 ευρώ τον χρόνο, δεν είναι και λίγα χρήματα. Εκτός αυτού, οι λογαριασμοί κόβονται στην μέση, αφού θα πληρώνονται δια δύο. Μην φανταστείτε κάποια τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων στο θέμα των λογαριασμών διότι μιλάμε για περισσότερα τετραγωνικά άρα περισσότερα δημοτικά τέλη, μεγαλύτερη κατανάλωση σε ρεύμα,νερό και θέρμανση. Παρ' όλα αυτά κάποια χρήματα θα γλυτώσετε και από τους λογαριασμούς.

2)Στην συγκατοίκηση θα μαλώσεις σίγουρα με τον άλλο.
Μύθος. Εξ'αλλου και η συγκατοίκηση όπως και όλα στην ζωή χρειάζεται υποχωρήσεις. Εάν από την αρχή ξεκαθαρίσετε με τον συγκάτοικο ποιες οι υποχρεώσεις του καθενός ως προς το σπίτι, θα τα πάτε μια χαρά. Επιλέξετε ένα σπίτι με δύο υπνοδωμάτια, ούτως ώστε ο καθένας να έχει τον προσωπικό του χώρο, και ορίστε υποχρεώσεις ως προς τους κοινόχρηστους, για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Να είστε τυπικοί στην συμφωνία, όπως απαιτείτε και από τον άλλο.

3)Για να συγκατοικήσεις με κάποιον πρέπει να είστε φίλοι χρόνια
Δεν ισχύει απαραίτητα.  Προτιμότερο είναι η επιλογή του συγκάτοικου σας, να γίνει με βάση τον χαρακτήρα σας και την καθημερινή ρουτίνα που ακολουθείτε. Ο φίλος σας μπορεί να είναι party animal και εσείς πιο χαλαρών ρυθμών.Ο φίλος μπορεί να θέλει να φέρνει παρέα στο σπίτι μέχρι τις πέντε το πρωί, και εσείς να θέλετε να κοιμηθείτε γιατί δουλεύετε/έχετε μάθημα το πρωί. Δεν προτείνω να συγκατοικήσετε με κάποιον άγνωστο, αλλά έχετε υπ'όψιν πως η επιλογή σας είναι καλύτερο να γίνει, όχι βάση της κατάταξης στην λίστα κολλητών, αλλά στο πόσο ταιριάζουν τα "χνώτα" σας.

4)Αν θέλω να φέρω τον/την σύντροφο μου σπίτι δεν θα μπορώ λόγω του συγκατοίκου
Μύθος. Εφ'όσον έχετε ξεχωριστά δωμάτια, μπορείτε να φέρετε όποιον θέλετε, και κανένας δεν έχει δικαίωμα να σας κάνει παρατήρηση. Εξ'άλλου στην προσωπική σας ζωή λόγο έχετε μόνο εσείς, και κανείς άλλος. Ειδικά αν δεν κάνετε φασαρία σε ακατάλληλες ώρες, δεν βρίσκω το λόγο να ενοχληθεί ο συγκάτοικος.

5)Στην συγκατοίκηση μαλώνεις με τον άλλο για τις δουλειές του σπιτιού
Αλήθεια. Δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη για το τι εστί καθαριότητα, ούτε έχουμε όλοι τους ίδιους ρυθμούς. Γι'αυτό από την αρχή συζητήστε αυτό το θέμα, και βάλτε κανόνες οι οποίοι βολεύουν και τους δύο σας.Σεβαστείτε τους κοινόχρηστους χώρους, και μην πετάτε πράγματα από εδώ και από εκεί,στο δωμάτιο σας από την άλλη κάνετε ότι θέλετε, είναι ο προσωπικός σας χώρος, όπου εκφράζεστε όπως σας αρέσει.

6)Θα έχω πρόβλημα με τα χρήματα του super market,γιατί εμένα μαρέσει να τρώω σπιτικά και ο άλλος junk.
Mύθος. Τα ψώνια του super market θα τα μοιράζεστε για τα κοινόχρηστα μόνο, όπως χαρτί υγείας,απορρυπαντικό για τα πιάτα κ.ο.κ. Αν θέλετε μπορείτε να μοιράζεστε και τα ψώνια για φαγητό, αλλά δεν είναι αναγκαίο,μπορεί ο καθένας να ψωνίζει ότι του αρέσει, καλύτερα θα πρότεινα ο καθένας να έχει δικό του σαμπουάν, δική του οδοντόβουρτσα κ.λ.π. ώστε να μην υπάρχουν σημεία τριβής ανάμεσα σας, του στυλ "τελείωσες το σαμπουάν".

7)Θα έχω πάντα κάποιον δίπλα μου
Ισχύει. Οι μέρες που θα νιώθετε μοναξιά θα μειωθούν αισθητά, θα λέτε σε κάποιον καλημέρα το πρωί, και σε κάποιον καληνύχτα το βράδυ. Αν αρρωστήσετε θα έχετε κάποιον να σας προσέχει, μην το παρακάνετε όμως, και τον/την κάνετε νοσοκόμα!! :D

Θα σας δώσω κάποιες επιπλέον συμβουλές, σύμφωνα με την δική μου πείρα:
  • Να μην πληρώνετε το ενοίκιο εναλλάξ, αλλά να συμφωνήσετε με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού σας ότι ο καθένας σας θα καταβάλει το μερίδιο του από το ενοίκιο ξεχωριστά, ούτως ώστε αν κάποιος αργήσει να καταβάλει το ποσό (καθόλου σπάνιο στις μέρες μας) να μην πάρει στον λαιμό του και τον άλλο, και να έχει να κάνει μόνο με τον ιδιοκτήτη.
  • Να πληρώνετε το συντομότερο δυνατό τους λογαριασμούς, για να μην καταλήξετε να μαλώσετε επειδή φάγατε τα λεφτά και μείνατε χωρίς...φως!Αυτό ισχύει και για όσους μένουν μόνοι τους.
  • Ξεκαθαρίστε από την αρχή ότι σας απασχολεί και μην διστάσετε να συζητήσετε με τον/την συγκάτοικο ότι σας απασχολεί η ότι προκύψει και δεν σας αρέσει, αλλά πάντοτε με όμορφο τρόπο.
  • Μην βάζετε σειρά στις δουλειές όπως εναλλάξ κάθε μέρα πλύσιμο πιάτων, γιατί ένας από τους δύο κάποια στιγμή θα νιώθει αδικημένος.Προτιμότερο είναι να πλένει και να καθαρίζει ο καθένας ότι λερώνει, αλλά έγκαιρα.Αν το ξεκαθαρίσετε από την αρχή αυτό, θα γλυτώσετε πολλές παρεξηγήσεις.
  • Σεβαστείτε τον άνθρωπο που μοιράζεστε την ίδια στέγη, και φερθείτε του, όπως θέλετε να σας φερθεί.
  • Αν μοιράζεστε την ίδια τηλεόραση,υπολογιστή,στερεοφωνικό σεβαστείτε την επιθυμία του άλλου να έχει πρόσβαση και μην το πιάσετε...αγκαζέ!
Αυτά από εμένα προς το παρόν, και εύχομαι σε όσους συγκατοικήσουν τελικά να περάσουν πολύ όμορφες στιγμές, εξ'άλλου αν τα πάτε καλά θα αποκτήσετε ένα τόσο δυνατό δέσιμο, και θα έχετε έναν φίλο που φάγατε "ψωμί και αλάτι" μαζί, για πολλά χρόνια..

Αλκμήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου